Oudewater in het zonnetje


Op 17 april 2015 gaan de eerste panelen in Oudewater het dak op.

Op 17 april 2015 gaan de eerste panelen in Oudewater het dak op.

Dankzij actieve huurders in Oudewater zijn voorjaar 2015 de eerste zonnepanelen gelegd op de daken van de huurwoningen van de lokale woningbouwvereniging. Joop van Vliet is in juli 2013 begonnen met het erbij trekken van buurtgenoten. Uiteindelijk heeft de woningbouwvereniging de uitvoering ter hand genomen. De heer Van Vliet is zeer blij met de plaatsing van de eerste panelen en zegt daarover: “Ik ben helemaal geen milieufreak. Ik hou gewoon overal een beetje rekening mee. Zonnepanelen vind ik wel heel interessant en daarom heb ik met wat buren een praatje hierover gemaakt. Van 10 woonhuizen heb ik de meterstanden opgenomen, zodat de energiecoöperatie Energie Oudewater berekeningen kon maken. En nu liggen bij 4 van die 10 buren toch maar mooi zonnepanelen op het dak. Natuurlijk ook bij mij.  En zo ben je ook weer een beetje betrokken met elkaar.

Deze installaties worden verzorgd door onze partner Wocozon. In dit geval hebben de mensen een jaarlijks voordeel van 50 tot 100 euro. De verrekening daarvan loopt via de woningbouwvereniging. De huurder heeft geen omkijken naar de installatie. De heer Van Vliet over de plaatsing: “We hadden aardige lui over de vloer en ze hebben netjes gewerkt.” De enige plek in huis waar in sommige huizen iets te zien is van de zonnepanelen is in het toilet, waar de kabel langs het plafond is gevoerd. Aan het eind van de dag was ook het huis weer schoon. Bewoner tevreden!

Het jaarlijkse voordeel is met waarborgen omkleed. Voor de heer Van Vliet is daarbij vooral van belang dat de woningbouwvereniging hierbij betrokken is. We laten hem nog 1 keer aan het woord: “De vlek moet zich nu verder verspreiden. Eerst over de 500 woningen die nu al in aanmerking komen, maar ik kijk ook naar de andere 500 woningen van de woningbouwvereniging. Ik blijf er graag bij betrokken, ook in andere wijken van de stad!”