Zonnestroom voor huurders


Verdeling label A (groen) tot label G (rood). 50% voldoet niet aan ambitie convenant 2012.

Verdeling label A (groen) tot label G (rood). 50% voldoet niet aan ambitie convenant 2012.

Bewoners van (sociale) huurwoningen besteden een steeds groter deel van hun inkomen aan de energielasten. Dat kan oplopen tot 10% van het besteedbaar inkomen. Dat is een ongewenste ontwikkeling. Zowel overheden, woningcorporaties en huurders(verenigingen) willen hier wat aan doen. Een middel daarbij kan zijn om zonnepanelen op de daken te plaatsen. Dat kan als zelfstandige maatregel, maar ook als aanvulling op het beter maken van isolatie en installaties.

De Huis2050-uitgangspunten bij plaatsing van zonnepanelen op de daken van huurwoningen zijn:

  1. mogelijk als zelfstandige maatregel of als aanvulling op isolatie/installatiemaatregelen,
  2. zonder investering van de woningcorporaties,
  3. ontzorging door financieren, plaatsen en onderhouden bij een gerenommeerde aanbieder onder te brengen,
  4. zolang de huurder in hetzelfde huis woont: geen verhoging van de energierekening (elektriciteitsdeel) van de huurders (of zelfs met een verlaging),
  5. huurders/woningcorporaties hebben via Huis2050 keuze uit meerdere aanbieders.

We merken dat woningcorporaties nog afwachtend zijn, ondanks dat bijvoorbeeld in het Nationaal Energie-Akkoord (2013) is vastgelegd dat per jaar 300.000 woningen energetisch verbeterd moeten worden. In het Convenant Energiebesparing Huursector (2012) zijn rijksoverheid, Aedes en de Nederlandse Woonbond overeengekomen dat huurwoningen gemiddeld label B moeten hebben in 2020. Uitgangspunt van partijen is dat niet-groene labels (D t/m G) in beginsel ongewenst zijn. Kortom: een behoorlijke uitdaging voor woningcorporaties. U kunt als huurder uw woningcorporatie in beweging krijgen!

Huis2050 werkt zowel direct met woningcorporaties als indirect via huurders(verenigingen), gemeenten, wijk- en dorpsraden en energiecoöperaties. Is uw interesse gewekt of bent u gewoon nieuwsgierig? Stuur dan een berichtje met in ieder geval uw naam, telefoonnummer en adres. Graag maken we een afspraak met u zodat we – uiteraard vrijblijvend – de samenwerkingsmogelijkheden kunnen bespreken.